shape shape

روانشناسی رنگ در دکوراسیون منزل | 5 روش انتخاب رنگ منزل

29 فروردین 1400

اخبار و مقالات

shape
img
روانشناسی رنگ در دکوراسیون منزل | 5 روش انتخاب رنگ منزل

29 فروردین 1400

اخبار و مقالات

روانشناسی رنگ‌ها در دکوراسیون منزل

روانشناسی رنگ‌ها در دکوراسیون منزل از مهم‌ترین مسائلی است که باید به آن توجه کرد. افراد خانواده باید هنگام حضور در خانه احساس امنیت و آرامش را داشته باشند، برای تامین این نیاز اساسی توجه به موضوع روانشناسی رنگ‌ها در دکوراسیون منزل از اهمیت بالایی برخوردار است.

برخی از محققین بر این عقیده هستند که برای انتخاب رنگ‌ها باید به فاکتورهایی مثل سن و جنسیت افراد و فرهنگ توجه کرد. به عقیده‌ی این گروه از محققین اگر به عنوان مثال رنگ آبی فیروزه‌ای برای یک فرد کانادایی آرامش بخش باشد ممکن است این تاثیر را بر روی یک آفریقایی نداشته باشد و برعکس باعث تشویش او شود. گاهی رنگ‌ها در مناطق مختلف معانی متفاوتی دارند. به عنوان مثال در برخی از کشورها، افراد پس از فوت یکی از عزیزان خود لباس‌های سفید به تن می‌کنند در حالی که کشورهایی نیز هستند که در آن‌ها افراد هنگام عزاداری لباس‌های مشکی می‌پوشند.

   

آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده‌اید که اگر قرار بود دنیا یک رنگ داشته باشد، شما چه رنگی را انتخاب می‌کردید؟ آبی؟ قرمز؟ زرد؟ حقیقت این است که حتی زیباترین رنگ‌ها هم در مجاورت دیگر رنگ‌هاست که نمای خوبی پیدا می‌کنند.

البته که رنگ‌آمیزی دنیا به دست خدا، علاوه بر بی‌نقص بودنش می‌تواند ما را در انتخاب بهترین رنگ برای ساختمان نیز کمک کند. درست است که ما هیچ نقشی در رنگ‌آمیزی دنیا نداشته‌ایم ولی ما هم می‌توانیم منزل خود را همچون دنیایی تصور کنیم که اتفاقا می‌توانیم تصمیم بگیریم که دنیای ما چه رنگی داشته باشد.

 

5 روش انتخاب رنگ در دکوراسیون منزل

مکتب گشتالت که یکی از مکاتب روانشناسی است به مقوله‌ی درک و پردازش اطلاعات دیداری ما توسط مغز می‌پردازد. یعنی چی؟ یعنی هر چیزی که ما می‌بینیم توسط مغز بررسی و پردازش میشه و تاثیراتی را بر جای خواهد گذاشت.

بر اساس آنچه این مکتب باور دارد، وقتی ما وارد فضایی می‌شویم مغز ما به طور کاملا ناخودآگاه به دنبال الگوهایی برای بیان آنچه چشم‌ها دیده‌اند می‌گردد. رنگ‌ها از مهم‌ترین مولفه‌های موثر در این الگوها رنگ‌ها هستند که هرچه هماهنگی و هارمونی بین رنگ‌هایی که برای ساختمان خود استفاده می‌کنیم بیشتر باشد، پردازش آن برای مغز ساده‌تر بود و در نتیجه ما لذت بیشتری از دیدن آن و بودن در آن مکان می‌بریم. فکر می‌کنیم تا الان متوجه شده باشید که توجه به روانشناسی رنگ‌ها در دکوراسیون منزل چقدر مهم است.

برای انتخاب اصولی رنگ‌ها قبل از هر چیزی لازم است با چرخه‌ی رنگ‌ها آشنا شویم. چرخه‌ی رنگ‌ها که معمولا به صورت دایره مشخص می‌شود، رنگ‌ها را با توجه به طول موجشان در کنار یکدیگر قرار می‌دهد.

اما سوالی که پیش می‌آید این است که ما چطور می‌توانیم پالت رنگی مناسب را انتخاب کنیم؟

 

1.مونوکروم Monochrome

در این روش انتخاب رنگ شما فقط از یک رنگ استفاده می‌کنید، با این حال امکان استفاده از سایه روشن‌های همان رنگ را نیز دارید. در این روش بهتر است رنگ زمینه خنثی انتخاب شود.

2.استفاده از سه رنگ کنار هم در چرخه‌ی رنگی

در این روش شما سه رنگ که در چرخه‌ی رنگ‌ها در مجاورت هم قرار گرفته‌اند را انتخاب می‌کنید. تعداد رنگ‌ها نباید بیش‌تر از سه رنگ باشد چون اصول به کار گرفته شده از بین می‌رود.

 

3.استفاده از رنگ‌های متضاد که در چرخه‌ی رنگی در مقابل هم قرار گرفته‌اند

به عنوان مثال متضاد رنگ سبز، قرمز است و متضاد رنگ زرد بنفش است. این روش به دو صورت قابل استفاده است، شما می‌توانید هر دو رنگ را به صورت مساوی در دکوراسیون خود استفاده کنید و یا اینکه یک رنگ غالب را انتخاب کرده و از رنگ دیگر دربه غنوان مکمل استفاده کنید.

 

4.استفاده از الگوی مثلث متساوی‌الاضلاع و متساوی‌الساقین در چرخه‌ی رنگ‌ها

               اگر از الگوی مثلث متساوی‌الاضلاع استفاده می‌کنید، حتما به این نکته توجه کنید که فاصله‌ی رنگ‌ها در چرخه‌ی رنگ‌ها برابر باشد.

 

5.استفاده از الگوی مربع و مستطیل در چرخه‌ی رنگ‌ها

 

در این روش هم مثل روش الگوی مثلث متساوی‌الاضلاع و متساوی‌الساقین به دنبال الگوی مربع و مستطیل در چرخه‌ی رنگ‌ها هستیم. اگر از الگوی مربع استفاده کردید به این نکته توجه کنید که فاصله رنگ‌ها در چرخه‌ی رنگ‌ها باید برابر باشد.

به این نکته توجه کنید که استفاده از بیش از چهار رنگ در دکوراسیون باعث شلوغی بیش از حد فضا می‌شود. البته سبک‌هایی هم هستند که از بیش از چهار رنگ استفاده می‌کنند ولی برای همچین انتخاباتی نیاز به تخصص در زمینه‌های رنگ‌شناسی، دکوراسیون و همچنین فنگ‌شویی است.

 

اما آیا باید برای تمام نواحی منزل از یک الگو برای رنگ آمیزی استفاده کرد؟

قطعا خیر، در انتخاب رنگ مناسب اتاق پسرانه باید به مسائلی توجه کرد که مطمئنا آن مسائل را در اتاق پذیرایی نداریم، یا بهتر است بگوییم به شکلی متفاوت داریم. انتخاب بهترین رنگ برای ساختمان موضوعی کلی است که به چند زیرشاخه تقسیم می‌شود. به عبارت دیگر نمی‌توان یک اصول خاص را برای تمام اتاق‌ها و فضاهای ساختمان به یک صورت به کار گرفت.

 

7 رنگ که ممکن است به شما احساسات منفی منتقل کند

 

1.زرد روشن

علی‌رغم زیبایی رنگ زرد، ممکن است این رنگ به بعضی از افراد حس اضطراب و استرس را القا کند. استفاده از رنگ زرد در دگوراسیون ممکن است کمی خشن باشد، پس اگر فصد استفاده از این رنگ را دارید حتما با آگاهی این کار را انجام دهید یا از یک متخصص بخواهید به شما کمک کند.

2.قهوه‌ای مایل به قرمز سوخته

این رنگ را یا قرمز بورگاندی اشتباه نگیرید. رنگ قهوه‌ای هم به خودی خود رنگ آرامش‌بخشی است ولی وقتی متمایل به قرمز شود، حس عصبانیت به افراد می‌دهد، از طرف دیگر به علت تیره بودن رنگ فضای اتاق و کلا ساختمان کوچکتر به نظر می‌آید.

 

3.زرد آفتابی

خیلی‌ها برای دکوراسیون داخلی از رنگ زرد آفتابی استفاده می‌کنند، که البته رنگ بسیار خوبی است اما اگر بیش از حد در دکوراسیون استفاده شود ذهن را تحریک کرده و باعث سردرد می‌شود.

 

4.قهوه‌ای تیره

اگر به رنگ قهوه‌ای علاقه دارید و قصد دارید در دکوراسیون منزل خود از قهوه‌ای تیره استفاده کنید، باید حتما در انتخاب طیف مناسب این رنگ دقت کافی داشته باشید. استفاده نادرست و بیش از خد از این رنگ باعث افسردگی و تحلیل انرژی می‌شود. شاید بهتر باشد استفاده از این رنگ را فقط برای حاشیه‌ها بگذاریم، و از طیف‌های روشن‌تر برای دیوارها استفاده کنیم.

 

5.صورتی پاستیلی

صورتی هم از رنگ‌هایی است که طیف وسیعی دارد.استفاده از رنگ صورتی مخصوصا برای رنگ اتاق دختران بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد که در کثر موارد نتیجه راضی‌کننده است، اما صورتی پاستیلی بر خلاف دیگر انواع صورتی فضایی افسرده‌کننده ایجاد می‌کند.

 

6.خاکستری

طراحان دکوراسیون از این رنگ معمولا برای حمام یا اتاق خواب استفاده می‌کنند و حتی آن را رنگی آرامش‌بخش می‌دانند، اما استفاده از خاکستری برای آشپزخانه یا پذیرایی انتخاب مناسبی نیست، مگر اینکه رژیم باشید چرا که رنگ خاکستری باعث کوری اشتها می‌شود و به همین خاطر برای آشپزخانه مناسب نیست.

 

7.قرمز روشن

استفاده زیاد رنگ قرمز در دکوراسیون منزل باعث حس خشونت و استرس می‌شود. اگر دوست دارید رنگ قرمز را در دکوراسیون خود داشته باشید با احتیاط و به مقدار کم در حاشیه‌ها استفاده کنید.

 

خلاصه کلام

درست است هر شخصی سلیقه‌ای دارد و دوست دارد از رنگ‌های مورد علاقه‌ی خود در دکوراسیون منزل خود استفاده کند، ولی اگر با بی توجهی به مسائل روانشناسی رنگ‌ها در دکوراسیون منزل رنگ را فقط بر اساس سلیقه انتخاب کنیم دیر یا زود تاثیرات منفی آن را بر احساسات و روحیات خود و اطرافیانمان می‌بینیم. 

www.chidaneh.com

 

دیدگاه کاربران

ارسال دیدگاه

برای این مطلب تا کنون نظری ثبت نشده است

ارسال دیدگاه